Maatkracht


Hoge maat 7
3961NC Wijk Bij Duurstede
T: (0343) 592770
E: Contact

Wat doet u nu?
Deel het met uw vrienden.

Facebook MySpace Twitter Hyves

Tips voor mensen die de trap zelf willen inmeten

Veel mensen willen graag hun trap op maat bestellen, om deze vervolgens zelf te plaatsen. Hier wat tips om uw trap zelf in te meten:

 1. Meet de maten van uw trapgat : lengte x breedte. Mocht uw trapgat nog worden aangepast, neem dan de maten zoals deze uiteindelijk worden.
 2. Meet de hoogte van de vloer naar de bovenkant van het trapgat. Houd hierbij rekening met een evt. afwerkvloer die nog gelegd moet worden (b.v. tegels of laminaat).
 3. Meet de maximale uitloop van de trap (dit geldt voor een rechte trap of een kwartslag), zie het plaatje hierboven.
 4. Maak een situatieschets. U hoeft hier helemaal geen kunstenaar voor te zijn, een 2-dimensionale tekening van bovenaf gezien, met de aangegeven maten is voldoende. De kunst is om in één oogopslag een beeld te krijgen van de situatie:

  * Wat voor soort trap (recht, kwartslag, halfslag).
  * Zit de trap tussen de muren in, of is deze vrijstaand.
  * Moet er rekening gehouden worden met evt. deuren, een andere trap of trapgat, waterleiding e.d.
  * Evt. opmerkingen erbij geschreven, b.v: moet het een open of een dichte trap worden, moet deze in de grondverf, of in de lak, kortom: alle wensen.

 5. Tips voor het monteren van uw bouwpakket en/of maatwerk trap
  (let op beschrijving is voor een trap met een kwartslag en dus slechts een richtlijn)

  Benodigdheden: rubber hamer, schaaf, schroevendraaier of boormachine,

  Stap 1.
  Controleer de geleverde materialen. 

  Stap 2.
  Leg de buitenste trapboom op de vloer met de uitgefreesde kant naar boven, plaats hier het buitenste gedeelte van het onder- of bovenkwart tegenaan (het deel wat vaak tegen de muur aankomt) en verbindt dit d.m.v. het draadeind en de vleugelmoeren.

  Stap 3.
  Pak een rechte trede en schaaf deze indien nodig op de randen iets bij zodat hij goed in het uitgefreesde deel past en sla de trede met een rubber hamer aan. Doe dit vervolgens met de rest van de rechte treden tot aan de eerste trede na het rechte gedeelte in het onder- of bovenkwart en sla deze ook met een rubber hamer aan.

  Stap 4.
  Plaats nu de binnenste trapboom op de treden (indien nodig de randen van de treden bijschaven) en schroef deze treden vast.

  Stap 5.
  Plaats de spil nu op de binnenste trapboom en schroef deze vast. Als u een trapleuning heeft aangeschaft, bevestig dan ook de hulpspil aan de bovenzijde van de binnenste trapboom.

  Stap 6.
  Plaats de volgende treden in het onder- of bovenkwart die op de uitgefreesde plekken moeten komen in de spil en schroef deze in de spil vast.

  Stap 7.
  Plaats nu het laatste deel van het onder- of bovenkwart op de buitenste trapboom en zet deze met 1 schroef vast zodat u nog speling heeft om de laatste treden er tussen te plaatsen.

  Stap 8.
  Plaats nu de laatste treden in het onder- of bovenkwart en schroef deze vast aan de buitenzijde en aan de spil.

  Stap 9.
  Kantel de trap en boor vervolgens de andere zijde van de trap en het onderkwart vast met schroeven.

  Stap 10.
  * U kunt de trap plaatsen. 

  *
  Let op, het plaatsen van een maatwerktrap is goed te doen mits men zorgvuldig werkt en over de nodige handigheid/vakkennis beschikt. Een maatwerktrap kan echter niet zo eenvoudig in elkaar gezet worden als bijvoorbeeld een kastje uit een groot warenhuis zoals wel eens verondersteld wordt. Geen maatwerktrap is gelijk en mede om die reden is er geen gebruiksaanwijzing beschikbaar, het blijft hoe dan ook wel vakwerk. Als de trap eenmaal goed staat mag u dan ook best trots zijn op uw prestatie. 

Maatkracht 1999 2018, Trappenwinkel is een online winkel voor de verkoop van trappen.